Veel mensen denken dat vetten niet goed voor je zijn. Vetten staan bekend als dikmakers. Maar is dit eigenlijk wel zo? Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten? De lijn tussen ongezonde en gezonde vetten kan een beetje vaag lijken. Rede te meer om jou meer informatie te geven over (on)gezonde vetten.

Algemene informatie over vetten

Gezonde vetten leveren je lichaam energie, maar hebben ook andere belangrijke functies. Zo krijg je via vetten ook vitamine A, D en E binnen, neem je beter mineralen op, verbeteren vetten de productie van bepaalde hormonen en zijn sommige vetzuren essentieel voor het gezond houden van je hart. Zelfs je brein en humeur zijn deels afhankelijk van vetten. De standaardregel is dat het gezond is om per kilo lichaamsgewicht 1 gram vet per dag tot je te nemen.

Goede vetten

Goede vetten noemt men ook wel onverzadigde vetten. Er bestaan twee soorten, namelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren.

  • enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten omega 9-vetzuren. Deze vetzuren zijn te vinden in producten zoals noten en avocado’s. Omega 9 houdt je cholesterolgehalte in stand. Omega 9 is een niet essentieel vetzuur, wat inhoudt dat je lichaam deze zelf aan kan maken.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten omega 3 en 6. Veel mensen krijgen voldoende omega 6-vetzuren binnen en te weinig omega 3. Deze omega’s verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Omega 6 (vaak linolzuur) is te vinden in plantaardige oliën zoals in zonnebloemolie, maar ook in margarine. Omega 3 vind je vooral in vette vis zoals haring of zalm. In tegenstelling tot omega 9 zijn de nummers 3 en 6 wel essentiële vetzuren: het lichaam kan deze niet zelf aanmaken.
Slechte vetten

Verzadigde vetten zijn slechte vetten. Naast deze verzadigde vetten bestaat er ook transvet. Deze variant valt eigenlijk onder de enkelvoudige vetzuren, maar door de scheikundige structuur is transvet slecht voor je gezondheid. Verzadigde vetten verhogen het LDL-cholesterol van het bloed. Dit zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Zowel verzadigde vetten vetten als transvetten kan je vinden in onder andere gefrituurd eten, gebak, snacks als chips en popcorn en kant-en-klaar eten. Probeer dan ook zoveel mogelijk dit soort producten te vermijden.

Goede versus slechte vetten

Probeer in je dieet de verzadigde vetten in te wisselen voor de onverzadigde vetten. Dit zorgt voor een betere cholesterol gehalte en dit verkleint op zijn beurt weer de risico op hart- en vaatziekten. Wil je meer weten over cholesterol en het verschil tussen LDL-cholesterol en HDL-cholesterol dan raden wij je aan om een kijkje te nemen op de site van de Hartstichting.