Het aspergeseizoen is weer in volle gang en de koningin van de groente is enorm populair. Naast het feit dat asperges erg geliefd zijn, is het witte goud ook enorm goed voor je. Zo zitten asperges vol met vitamines, mineralen en zijn ze bovendien goed voor je nieren. Asperges vormen een supercombi met een ander smakelijke en gezonde lekkernij: zalm! Daarom staat er vandaag asperges met zalm en aardappelpartjes op het menu.

De ingrediënten voor 2 personen:

Met dit gerecht zal je per persoon ongeveer 635 calorieën binnenkrijgen. In totaal krijg je 42 gram eiwitten en 46 gram koolhydraten binnen. De 37 gram aan vetten zijn voornamelijk toe te schrijven aan de gezonde zalm en de eieren. Wees niet bang voor de hollandaisesaus. Wij hebben gekozen voor de Maggi variant welke slechts 48 calorieën bevat.

De aardappelpartjes

Oké, we gaan beginnen met de aardappelpartjes! Verwarm de oven voor op 220 graden. Wij hebben gekozen voor partjes met schil omdat deze lekker knapperig worden. Doe de partjes in de voorverwarmde oven en bak deze in 25 minuten gaar.

De asperges

Terwijl de oven zijn werk doet, gaan wij verder met de asperges. Snij ongeveer 2 centimeter van het kontje van de asperges. Dit doen wij omdat dit gedeelte van de asperge vaak net iets te stug is om lekker weg te eten. Vervolgens leggen wij de asperges in een brede pan waarin wij de asperges ruim onderdompelen in koud water. Voor de smaak voegen wij een klein snufje zout en suiker toe. Wanneer het water eenmaal gaat koken laat je de asperges zeven minuten doorkoken. Twijfel je of de asperges gaar zijn? Als je met een vork door de asperges kan prikken dan zijn ze mooi gaar. Kook ook alvast de eieren, want zometeen hebben wij al onze aandacht voor de zalm nodig.

De zalm

Doe een klontje roomboter in de pan en smeer deze ook op de huid van de zalm. Zet de pan op een middelhoog vuur, je hoeft niet bang te zijn dat de zalm aanbrand. De gouden tip voor een goed bereide zalm is om deze stil te laten liggen in de pan. Als je dit niet doet dan verliest hij warmte en kan je de ‘status’ van het garen niet meer zien. Wanneer de garing tot de helft van de zalm is gekomen laat je de andere kant ook héél kort even garen. Strooi als laatste nog een klein beetje peper en zout over de zalm.

Als alles klaar is hoeven wij alleen nog maar de hollandaisesaus te maken. Dit is vergeleken met de zalm een peulenschilletje. De saus van Maggi is namelijk kant en klaar en hoeft alleen maar in een pannetje opgewarmd te worden.

Aan tafel

Serveer de aardappelpartjes, zalm en de asperges met het gekookte eitje en de hollandaisesaus op een warm bord. Mocht je overigens geen fan zijn van hollandaisesaus, Maggi heeft ook een variant speciaal voor asperges. Deze is wel net ietsjes vettiger en daardoor wat hoger in calorieën. Eet smakelijk!

  door Babette