Zoals je waarschijnlijk al weet staan de meeste webshops vol met supplementen en andere trainingsbenodigdheden. Van trainingsmatjes tot eiwitrepen en van complete kledinglijnen tot vitamines, je vindt het allemaal op de welbekende websites. En hoewel sommige producten je kunnen helpen, zijn er ook supplementen die het geld niet waard zijn. De volgende drie supplementen kun je in onze ogen dan ook beter links laten liggen.

Testosteron boosters

Bovenaan ons lijstje vind je toch wel een van de meest gehypte supplementen op dit moment: de testosteron boosters. Meestal in een prachtige verpakking, een pakkende naam en waar een stevig prijskaartje aan vast hangt. Het enige probleem? Ze werken niet. Vaak vind je Fenegriek, Maca, Ashwagandha en Tribulus Terrestris in deze supplementen. Dit zijn plantaardige Ingrediënten die libido verhogend en dus ook testosteron verhogend zouden moeten werken. Helaas… deze potjes gaan je niet verder op weg helpen.

fat burners

Fat burners, alias money burners. Het idee van fat burners is dat ze jou helpen met het verbranden van calorieën, waardoor je vetmassa verliest. Ook bij deze producten staat de marketing machine volop te draaien: mooie verpakkingen met wederom een stevig prijskaartje. Veelgebruikte ingrediënten zijn groene thee, gember, (zwarte) peper en voornamelijk cafeïne. Dit alles is bedoeld om je stofwisseling te verhogen. Naast de vraag of al deze stofjes een positieve werking zullen hebben is de dosis cafeïne vaak aan de hoge kant: tussen de 200 en 300 mg. Wij zijn echt niet vies van af en toe cafeïne in te nemen voor een stevige workout, maar om dagelijks 200 tot 300 mg in te nemen klinkt niet echt gezond.

Weight gainers

Toegegeven, dit is een klein twijfelgevalletje. Voorop gesteld is het altijd beter om de benodigde eiwitten en calorieën uit normaal voedsel te halen. Mocht dit echt niet lukken dan kan een weight gainer je op weg helpen. Nadeel is dat deze vaak veel suikers bevatten. Een ander nadeel is dat ook weight gainers niet goedkoop zijn. Het is veel gemakkelijker, goedkoper en gezonder om je eigen weight gainer te maken.

door Marijn