Staat er een workout op het programma maar mis je de energie? Vind jij het lekker om de “pump” te voelen en wil jij net die extra herhaling erbij pakken? Ik heb de pre-workout Endorush van BSN geprobeerd en dit is mijn review.

Smaak

De pre-workout komt in verschillende smaken: Blue Razz, Cherry Lime, Citrus Rush, Pineapple en Fruit Punch. Ik heb voor het schrijven van deze review de ananas smaak geprobeerd en deze was vrij scherp. Ik verwacht dat alle smaken een pittig randje hebben door het zwarte peper extract welke toegevoegd is aan de ingrediëntenlijst. Het extract zorgt ervoor dat de andere ingrediënten beter door het lichaam opgenomen kunnen worden, maar zorgt dus wel tegelijkertijd voor een scherp smaakje.

Energie

In elke dosering zit 200 mg cafeïne. Dit is te vergelijken met 2 – 3 bakjes koffie. Voor mij is dit meer dan voldoende, maar voor de echte cafeïne junk is dit aan de lage kant . Ben jij iemand die regelmatig cafeïne neemt, dan zal het effect minder zijn in verband met gewenning. Andere ingrediënten in de pre-workout welke zorgen voor meer energie zijn Niacine (vitamine B3) en Panthoteenzuur (vitamine B5). Beide ondersteunen het vrijmaken van energie in je lichaam. Mijn lichaam kan vrij heftig reageren op Niacine wanneer ik het op een lege maag neem. Ik krijg dan een rooie gloed op mijn wangen en borst. Daarom neem ik Endorush vaak in de ochtend met een banaantje.

Pump

De pump of de spierpomp tijdens de training krijg je wanneer je spieren zich volzuigen met bloed. Hierdoor krijg je een opgepompt gevoel wat de meeste sporters (inclusief ik) als zeer fijn ervaren. Daarnaast krijgen de spieren door de betere doorbloeding meer zuurstof en voedingsstoffen aangereikt. Ingrediënten in deze pre-workout die dit stimuleren zijn L-Arginine en L-Citruline. Vaak zie je dat deze twee stofjes onder gedoseerd zijn. BSN heeft er voor gekozen om van elk 3 gram per dosering toe te voegen, wat ruim voldoende is.

Uithoudingsvermogen

Endorush bevat creatine en Beta-Alanine. Beide zorgen ervoor dat je net wat meer herhalingen kunt maken tijdens je work-out. Beta-Aline gaat verzuring van de spier tegen. Creatine zorgt ervoor dat de spier minder snel vermoeid raakt. Meer informatie over creatine kun je vinden in dit artikel. Bij mij zorgt Beta-Aline voor een tintelend gevoel in mijn gezicht, hals en handen. Mij prikkelt het om lekker los te gaan in de gym, maar andere mensen ervaren deze tinteling als irritant.

Prijs

De prijs ligt gemiddeld rond de 30 euro. Voor een pot waar 30 doseringen vind ik dit prima. Het is niet goedkoop, maar ook niet duur te noemen.

Pluspunten

  • goede dosering van de ingrediënten
  • 30 porties per verpakking
  • goede mix tussen energie – pump – uithoudingsvermogen

Minpunten

  • smaak: de nasmaak is vrij scherp
  • er blijft een klein restantje liggen op de bodem na het mixen

Conclusie review

Endorush is een pre-workout met een totaalpakket aan ingrediënten welke goed gedoseerd zijn. Het zorgt voor meer energie en meer uithoudingsvermogen. Hierdoor kan jij je langer uit kan leven in de gym. De smaak is pittig en een tikkeltje overheersend. Mocht dit voor jou geen probleem dan vind ik deze pre-workout een echte aanrader. Het heeft mij in ieder geval geholpen met het neerzetten van lekkere trainingen. Ik neem het vooral ’s ochtends met enkel een banaan, omdat ik dan de pump extra voel.

door Marijn