Een droge mond, geen eetlust en zeurende hoofdpijn zijn vaak het gevolg van een avondje met veel alcohol. Toch zijn er een aantal fanatiekelingen die het aandurven om te sporten met een kater. De vraag is natuurlijk of dit nu wel of niet slim is. Om hier een antwoord op te kunnen geven, moeten we eerst kijken wat precies een kater is.

Wat is een kater?

Heel kort door de bocht: een kater is het gevolg van een vochttekort. Alcohol is de grote boosdoener: het drijft vocht af, waardoor je vaker naar het toilet moet. Het gevolg is dat je lichaam en dus ook je hersenen uitdrogen, wat op zijn beurt weer zorgt voor de hoofdpijn en nadorst. Naast het vochttekort, zorgt ook aceetaldehyde voor hoofdpijn. Aceetaldehyde is een stof welke wordt gevormd in je lichaam tijdens de afbraak van alcohol en zorgt tevens voor het trillend gevoel, niet echt ideaal om te sporten dus.

Alcohol in je bloed

Wanneer jij ‘s ochtends (of ‘s middags) wakker wordt met een kater is de kans groot dat je lichaam nog druk bezig is met het afbreken van de alcohol. Het lichaam doet er ongeveer 1½ uur over om een standaard glas alcohol af te breken. Een snelle rekensom leert ons dat wanneer je bijvoorbeeld 8 biertjes hebt gedronken, je lichaam ongeveer 12 uur de tijd nodig heeft met het verwerken van de alcohol.

Zolang je nog alcohol in je bloed hebt zal je lichaam de prioriteit leggen op het afbreken van deze. Dit houdt in dat andere belangrijke processen, zoals spieropbouw en vetverbranding verstoord zullen worden. Daarnaast verhoogt alcohol je cortisolgehalte en verlaagt het tegelijkertijd je testosterongehalte, wat spierafbraak alleen maar in de hand werkt.

Sporten met een kater

Als het goed is, probeer je met een work-out of trainingssessie altijd iets te bereiken. Of je nu probeert om je conditie te verbeteren, spiermassa te kweken of juist vetmassa af te vallen, elke training heeft een doel. Juist doordat je lichaam de prioriteit legt op het afbreken van alcohol, zal je weinig tot geen resultaat boeken. Sneller van je kater afkomen door de alcohol eruit te zweten is helaas een fabel en zorgt er alleen maar voor dat je lichaam verder uitdroogt. Gun je lichaam juist wat rust en probeer voldoende water binnen te krijgen. Als je echt iets tegen je kater wil doen dan kun je het beste een frisse neus halen tijdens een stevige wandeling.

door Marijn