Dus jij wilt je testosteron op een natuurlijke manier verhogen? Een gezonde levensstijl is belangrijk voor een optimaal testosteronspiegel. Testosteron is verantwoordelijk voor een aantal vitale processen binnen je lichaam en kent verschillende voordelen voor sporters. Hier volgen 6 tips om op een natuurlijke manier je testosteron te verhogen en te behouden.

Krachttraining in combinatie met compound oefeningen

Sporten zorgt voor een hogere testosteronspiegel. Vooral krachttraining in combinatie met compound oefeningen heeft een positieve invloed op je testosteron. Op zich klinkt dit logisch, want juist met compound oefeningen pak je meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Je lichaam wordt zo extra getriggerd om extra testosteron aan te maken. Let er wel op dat je niet teveel van jezelf vraagt. Deze vorm van training vraagt veel van je lichaam, dus pak voldoende rust.

Voldoende slaap

Het klinkt heel simpel, maar 32% van de Nederlanders slaapt 6 uur of minder per nacht. Te weinig slaap is killing voor je testosteron. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat een slaaptekort leidt tot een lagere testosteronspiegel. Het spreekt voor zich dat voldoende rust en goed slapen hand in hand gaan. Heb jij een killer workout neergezet? Slaap voldoende en let op je voeding.

Eet vette vis

Want vette vis helpt je om je testosteron op peil te houden. Dit komt doordat vette vis van nature vitamine D en omega 3 bevat. Een laag vitamine D gehalte zorgt voor een lager testosterongehalte. Naast vette vis is zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Daarom zie je dat vooral in de wintermaanden mensen een tekort hieraan hebben. De omega 3-vetzuren welke ook in vette vis voorkomen zijn gezonde vetten die de aanmaak van testosteron positief kunnen beïnvloeden. Mocht je geen fan zijn van vette vis, dan kan dit supplement je verder helpen.

Genoeg zink

Je lichaam gebruikt o.a. zink om testosteron aan te maken. Logischerwijs kan een zink tekort leiden tot een verlaging van de testosteron productie. Gelukkig bevatten de meeste voedingsmiddelen zink, waardoor een tekort bijna niet mogelijk is. Alleen als je veel zweet of een veganistisch dieet volgt, kan het in extreme gevallen voorkomen dat je te weinig zink binnen krijgt.

Geen alcohol en geen drop

Ben jij verslaafd aan drop of een liefhebber van een goed glas bier? Slecht nieuws: zowel alcohol als drop zijn funest voor de aanmaak van testosteron. Alcohol vertraagt de aanmaak door de cellen deels lam te leggen welke verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van testosteron. Drop op zijn beurt verlaagt de testosteronspiegel doordat het glycyrrhizinezuur bevat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit zuur een negatieve impact heeft op je testosteronspiegel.

Verlaag je dagelijkse stress level

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress werkt averechts op je testosteronspiegel. Wanneer je lichaam stress ervaart maakt het cortisol aan. Cortisol zorgt er voor dat je lichaam alert is en in een soort vecht / vlucht modus komt. Een nadeel is dat je lichaam tijdens dit proces eiwitten afbreekt om energie vrij te krijgen. Op zich nog geen man overboord, zolang het maar incidenteel is. Mocht je chronische stress ervaren dan zal je lichaam voorrang geven aan het aanmaken van cortisol. Dit gaat helaas ten kosten van de aanmaak van testosteron.

door Marijn