Testosteron, het magische woord binnen de sportwereld. Het zou zorgen voor kilo’s spiermassa en voor een hoog libido. Niet zo gek dus dat mensen nieuwsgierig zijn naar de werking. Wanneer je het woord in Google intikt, krijg je meer dan 8,8 miljoen resultaten. Maar wat doet het precies? In dit artikel leggen wij uit wat de functie van testosteron is en welke invloed het heeft op je spiermassa en lichaamsvet.

Wat is testosteron?

Testosteron is een geslachtshormoon. Dit hormoon wordt afgegeven door de testes bij de mannen (daar komt het woord testosteron ook vandaan) en in kleine hoeveelheden door de eierstokken bij de vrouwen. Ook de bijnieren produceren bij beide geslachten een kleine hoeveelheid testosteron. Het is dus niet zo dat alleen mannen testosteron in hun lichaam hebben. Het speelt een rol bij een aantal vitale functies binnen je lichaam die betrokken zijn bij de ontwikkeling van je haar, huid, voortplantingsorganen en spiermassa. Daarnaast heeft het ook invloed op je energielevel, libido en gemoedstoestand.

Wat betekent het voor jou als sporter?

Tot zo ver de biologie les, want het is natuurlijk veel interessanter om te kijken wat testosteron kan betekenen voor jou als sporter. Testosteron kan een impuls aan je lichaam geven om sneller vet te verbranden. Tegelijkertijd speelt het ook een rol bij het winnen van spiermassa door het spierherstel te beïnvloeden. Maar vooral op dat laatste heb jij weinig invloed, MITS…

Testosteron en spiergroei

Veruit de meeste mannen en vrouwen hebben een gezonde hormoonhuishouding, waardoor er een normale hoeveelheid testosteron in het lichaam aanwezig is. Voor volwassen mannen ligt dit tussen de 270 en 1080 nanogram per deciliter. Bij vrouwen ligt dit vanzelfsprekend vele malen lager, namelijk tussen de 15 en 70 nanogram. Mocht je aan de ondergrens zitten dan kan je direct voordeel hebben bij het verhogen van je natuurlijke testosterongehalte. Dit zal weinig tot geen invloed hebben op je spiergroei, maar je energielevel, libido en gemoedstoestand zullen hierdoor wel kunnen verbeteren.

Er bestaan meerdere manieren om je natuurlijke testosterongehalte te verhogen, echter zal dit zoals gezegd niet direct leiden tot extra spiergroei. Ook als het binnen de normale hoeveelheden valt, dan is niet zozeer het testosteronniveau verantwoordelijk voor spiergroei, maar eerder de mate waarin je lichaam de beschikbare testosteron om kan zetten in eiwitsynthese.

De niet-natuurlijke manier

We hebben het nu gehad over de natuurlijke manier om testosteron te verhogen. Dit betekent ook dat er een niet-natuurlijke manier bestaat en ja, je raad het waarschijnlijk al: anabolen. Anabolen stellen je in staat om je testosteronniveau extreem te verhogen. Hoe dan? Simpelweg door het te injecteren in je lichaam. Waar een man gemiddeld 7 mg per dag aanmaakt, dus 49 mg per week, spuit een anabolengebruiker 500 mg per week. Oftewel 10 keer zoveel, genoeg beschikbare testosteron dus. En ja dit zorgt voor extra spiermassa, maar tegelijkertijd kan het ook een scala aan nadelen met zich mee brengen. Voorbeelden zijn de beschadiging van de lever, erectieproblemen, acne, verhoogde bloeddruk, gynaecomastie (borstvorming bij mannen), depressie enzovoorts. Zoals je ziet kleven er een behoorlijk aantal consequenties aan het gebruik van anabolen.

Testosteron en lichaamsvet

De hoeveelheid lichaamsvet heeft invloed op je testosterongehalte en tegelijkertijd heeft je testosterongehalte ook weer invloed op je vetpercentage. Mensen met een te veel aan lichaamsvet hebben vaker een lager testosteronniveau. Dit komt door het welbekende buikvet. Hierin zit een enzym genaamd aromatase wat testosteron omzet in het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt er weer voor dat je extra vet kweekt op de borst- en buikstreek.

Anderzijds is een te weinig aan lichaamsvet ook niet optimaal voor je testosterongehalte. Omdat je weinig vetmassa hebt, zal je lichaam er alles aan doen om energie te besparen. Dit betekent ook dat je lichaam de testosteronproductie (wat ook energie kost) aan banden zal leggen. Voor een optimaal testosteronniveau heb je als man zijnde een vetpercentage tussen de 8 en 15 procent. Testosteron verbetert je vetverbranding en stimuleert tegelijkertijd je lichaam om vetopname te blokkeren.

Samengevat

Testosteron vervult een belangrijke rol binnen het lichaam en is verantwoordelijk voor verschillende vitale functies. De normale natuurlijke waardes liggen bij de man tussen de 270 – 1080 ng/dl en bij de vrouw tussen de 15 – 70 ng/dl. Mocht je een tekort hebben aan testosteron dan kan het natuurlijk verhogen van het niveau leiden tot een verbetering van het energielevel, libido en de gemoedstoestand. Het onnatuurlijk verhogen van het testosteron niveau door bijvoorbeeld het gebruik van anabolen, bevordert de beschikbare testosteron. Dit zorgt op zijn beurt weer voor meer spiermassa, maar zal ook tal van negatieve effecten met zich meebrengen. Een te hoog of een te laag vetpercentage zal je testosteronniveau doen dalen. Idealiter heeft de man een vetpercentage tussen de tussen de 8 en 15 procent. Testosteron blokkeert de opname van vet en verhoogt de vetverbranding.

door Marijn