Heb jij weleens de sportschool bezocht in januari? Na de jaarwisseling puilt de gym vaak uit met mensen met goede voornemens. En hoe gemotiveerd de mensen ook zijn, vaak lukt het niet om deze voornemens vast te blijven houden. Hier volgen een aantal tips om gemotiveerd te blijven, zodat jij je sportieve doelen kan behalen.

Zorg voor regelmaat

Het is een dooddoener, maar regelmaat is ontzettend belangrijk. Waarom? Het zorgt voor meer houvast en dus ook meer regelmaat in je trainingen. Het vergt tegelijkertijd ook enorm veel discipline. De discipline om jezelf 2 of 3 keer naar de sportschool te slepen, maar ook de discipline om regelmatig gezond te eten en regelmatig op tijd naar bed te gaan. Bij mij is in ieder geval de motivatie om te sporten na een goede nachtrust een stuk groter dan wanneer ik maar 5 of 6 uurtjes geslapen heb. En voel jij je ook niet veel energieker als je gezond eet in plaats van dagelijks een Big Mac naar binnen werkt?

Loop niet te hard van stapel

Sta je te popelen om te beginnen met je nieuwe trainingsprogramma? Top! Maar doe alsjeblieft wel een beetje rustig aan. Veel mensen beginnen vol overgave met iets nieuws, geven 200%, en komen zichzelf na een aantal weken tegen doordat de pijp leeg is. Liever één jaar lang consequent drie keer per week naar de sportschool dan na drie maanden intensief sporten de handdoek in de ring te gooien.

Wees realistisch met je sportieve doelen

Het is altijd goed om doelen te stellen, ook op sportief gebied. Maar verwacht niet dat je na een bezoekje aan de gym de nieuwe Arnold Schwarzenegger bent. Of je nu spiermassa wilt kweken of juist beter wilt worden in een sport, onthoudt dan dat het tijd kost om deze doelen te behalen. Stel voor jezelf realistische doelen.

Vermijd stress

Lange dagen op kantoor, teveel van jezelf eisen of onaangename verassingen kunnen zorgen voor stress. Stress is eigenlijk niets anders dan spanningen. Stress voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een voetbalwedstrijd is heel normaal. Het helpt je om te presteren en extra alert te zijn. Foute boel is het wanneer je continu stress ervaart. Je lichaam staat onder spanning en is in continue staat van alertheid. Dit kost je lichaam enorm veel energie en kan er zelfs toe leiden dat het spierweefsel af gaat breken. Niet echt motiverend he? Probeer dan ook zoveel mogelijk stress te vermijden of te verminderen.

Samen sporten

Het klinkt logisch, maar de juiste sportmaat kan het beste in jou naar boven brengen. Hij kan je helpen als je een schop onder je kont nodig hebt of hij kan je spotten als je net die laatste rep eruit moet persen. Bovendien is het ook veel gezelliger om met zijn tweeën te sporten!

door Marijn